
İstanbul'da Nüfus ve Aile Semineri Gerçekleştirildi
İstanbul'da, İlim Kültür Eğitim Vakfı (İLKE) tarafından "Nüfus ve Aile: Yeni Dönemde Toplumsal Dönüşümün İzini Sürmek" başlıklı bir seminer düzenlendi. Seminer, vakfın Üsküdar'daki merkezinde yer aldı ve Türkiye'deki demografik eğilimlerle birlikte aile yapısındaki dönüşümler güncel veriler eşliğinde masaya yatırıldı.
Demografik Eğilimler ve Aile Kurumundaki Değişimler
Seminere katılan Nüfus ve Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü ve Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan, doğurganlıktaki düşüş, Türkiye'nin yaşlanma süreci, evlilik ve boşanma kalıpları ile hane halkı yapılarındaki çeşitlenme gibi önemli konuları ele aldı.
Aysan, Türkiye'yi bekleyen demografik değişimlerle ilgili yaptığı sunumda, doğurganlık oranlarının 1960'larda bir kadının ortalama 6,5 çocuğa sahip olduğunu ancak bu oranın zamanla azaldığını kaydetti. Aysan, "Dünyada ve Türkiye'de doğurganlık hızındaki düşüş, demografik yaşlanmanın temel dinamiği olarak öne çıkıyor" dedi.
Yaşlanma ve Politika Gelişmeleri
2024 yılı itibarıyla gençlerin güçlendirilmesine yönelik politikaların belirlendiğini vurgulayan Aysan, "Doğurganlığı artıracak politikalar oluşturulmakta, ancak Avrupa ile karşılaştırıldığında yeterli düzeyde değil" diye konuştu. Ayrıca, yaş geçişinin ve evlenme yaşının ötelenmesinin, doğurganlığı etkilediğini belirtti.
Aysan, "Nüfusun yaşlanması, sağlık sistemindeki gelişmelerle bir başarı iken, aynı zamanda kadınların istihdama katılımını artıracak politikaların eksikliği sebebiyle bir başarısızlık göstergesi" ifadesinde bulundu.
Seminere akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katılarak konuya dair bilgi edinme fırsatı buldu.
İstanbul'da, İlim Kültür Eğitim Vakfınca (İLKE) "Nüfus ve Aile: Yeni Dönemde Toplumsal Dönüşümün İzini Sürmek" başlıklı seminer düzenlendi. Nüfus ve Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü, Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Aysan, seminere katılarak konuşma yaptı.