
Anadolu’ya ait olan ve asırlardır adeta bir ritüel olarak kutlanan baharın müjdecisi Hıdrellez 2025 yılı için de heyecanla bekleniyor. Peki 2025 hıdrellez ne zaman kutlanacak? 2025 hıdrellez duası nedir? Hıdrellez ritüelleri nelerdir? İşte detaylar...
Doğanın yeniden canlandığı, umutların tazelendiği ve bereketin kapılarının aralandığına inanılan hıdrellez, asırlardır süregelen geleneklerle yaşatılmaya devam ediyor. Peki, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğuna inanılan hıdrellez 205’te hangi güne denk gelecek? Hıdrellez 2025 ne zaman kutlanacak? Hıdırellez'de hangi ritüeller gerçekleştirilir? İşte, merak edilen tüm detaylar
HIDRELLEZ NEDİR?
Orta Doğu ve Anadolu coğrafyasında nesilden nesile aktarılan derin bir kültürel mirasın adı olarak bilinen hıdrellez, Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde bir araya geldikleri zamandır. Hızır'ın ölümsüzlüğü ve bereketi simgelediği, İlyas'ın ise denizlerin hakimi olduğuna inanılır. Bu iki kutsal figürün buluşması, doğanın uyanışıyla eşleştirilir ve bu buluşmanın insanlara bolluk, sağlık, şans ve tüm dileklerinin gerçekleşmesi için bir fırsat sunduğuna inanılır.
20255 HIDRELLEZ TARİHİ
Hızır ve İlyas peygamberlerin yeryüzünde bir araya geldikleri zamandır. Hızır'ın ölümsüzlüğü ve bereketi simgelediği, İlyas'ın ise denizlerin hakimi olduğuna inanılır. Bu iki kutsal figürün buluşması, doğanın uyanışıyla eşleştirilir ve bu buluşmanın insanlara bolluk, sağlık, şans ve tüm dileklerinin gerçekleşmesi için bir fırsat sunduğuna inanılır.
Hıdırellez'in tarihi her yıl aynıdır ve bu durum 2025 yılı için de geçerlidir. Baharın tam ortasında, doğanın en canlı olduğu dönemde kutlanan Hıdırellez, her yıl 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece başlar ve 6 Mayıs günü boyunca devam eder. 2025 yılında da Hıdırellez coşkusu, 5 Mayıs Pazartesi akşamı başlayacak ve 6 Mayıs Salı günü tüm gün sürecek
HIDRELLEZ RİTÜELLERİ
Belki de Hıdırellez'in en bilinen ritüeli dilek tutma evresidir. İnanışa göre, 5 Mayıs akşamı gül ağaçlarının altına kağıtlara yazılan veya çizilen dilekler bırakılır. Bu dileklerin Hızır ve İlyas tarafından görülüp kabul edileceğine inanılır. Bazı yerlerde dilekler toprağa gömülür, bazı yerlerde ise gül dalına bağlanmaktadır.
Kötü enerjilerden, hastalıklardan ve nazardan arınmak amacıyla küçük ateşler yakılır ve üzerinden atlanır. Bu eylemin arınma ve yenilenmeyi simgelediğine inanılır.
Hıdırellez, doğanın uyanışını kutlama günüdür. Bu nedenle aileler ve dostlar, genellikle yeşil alanlarda piknik yaparak, oyunlar oynayarak ve doğayla iç içe vakit geçirerek bu günü değerlendirir.
Evin bereketlenmesi, tarlanın bol ürün vermesi, hayvanların çoğalması için çeşitli küçük ritüeller yapılır. Su kenarlarına veya gül ağaçlarının altına para bırakmak, evin eşiğine bitki dalları koymak gibi uygulamalar yaygındır.