
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi Ekibi Türkiye'ye Döndü
9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın koordinesinde ve TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü öncülüğünde gerçekleştirildi. 34 gün boyunca Antarktika'nın zorlu koşullarında araştırmalar yapan 20 kişilik bilim ekibi, yurda dönüş yolculuğunu tamamladı.
Uzun ve Zorlu Yolculuk
İstanbul Havalimanı'ndan 6 Şubat'ta ayrılan ekip, Brezilya ve Şili üzerinden 60 saat süren bir yolculuk sonrası Antarktika'ya ulaştı ve ardından Türkiye'ye geri döndü. Ekip, Horseshoe Adası’ndaki bilimsel çalışmaları tamamladıktan sonra Dismal Adası'nda Türkiye için önemli bir GNSS istasyonunun bakım çalışmalarını gerçekleştirdi.
Yaşam Alanında Geçen Zaman
Hava muhalefeti nedeniyle bir ay boyunca Şili bayraklı Betanzos gemisinde beklemek zorunda kalan bilim heyeti, bu sürede projeleri üzerinde son hazırlıklar yaptı ve örneklerini muhafaza etti.
5 Ana Başlıkta 19 Proje
Sefer kapsamındaki araştırmalar, "Ulusal Kutup Bilim Stratejisi" çerçevesinde gerçekleştirildi. Ekip, iklim değişikliği, tehdit altındaki ekosistemler ve uzaya bakış gibi 5 ana başlık altında toplam 19 proje hayata geçirdi.
Bakan Kacır'dan Açıklama
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Antarktika'daki seferin başarılı geçtiğini belirterek, "Ekip, iklim değişikliği gibi kritik alanlarda önemli veriler elde etti" dedi.
Bilim Ekibinin Değerlendirmeleri
Seferin Koordinatörü Prof. Dr. Burcu Özsoy, dolu dolu geçen 34 günün ardından dönüş yaptıklarını ifade etti. Üç lise öğrencisinin de katıldığı seferde, bilimsel derinlik kazandıran projelerin hayata geçirildiğini belirtti. Ayrıca, Prof. Dr. Hasan Hakan Yavaşoğlu, 19 projenin bilim literatürüne önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı.
Geçmişten Geleceğe Önemli Veriler
Yavaşoğlu, yapılan projelerin tez, doktora süreçlerinde kullanılacağını ve Türk bilim insanlarının uluslararası düzeyde daha fazla varlık göstereceğini ifade etti. Ekip, 250'den fazla bilimsel yayının üretimine katkı sağlama hedefinde buluştu.
Gelecek Projeler ve Araştırmalar
Seferde iklim değişikliği etkileri, sucul ekosistemler ve jeolojik gözlemler üzerine yoğun çalışmalara imza atıldı. Yeni bulgularla birlikte bilimsel sürecin devam edeceği öğrenildi.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan ekip, 34 gün süren yolculuklarının ardından yurda döndü.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda gerçekleştirilen 9. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'ne katılan ekip, 34 gün süren yolculuklarının ardından yurda döndü.