
Bangladeş'teki Gerginlik Tırmanıyor
Bangladeş'te, 1971 yılındaki Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda kontenjan ayrılması kararı, ülke genelinde büyük protestolara yol açtı. Bu protestolar sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısı 201'e yükseldi.
Ölü Sayısı Artıyor
Yerel medya kaynaklarından edinilen bilgilere göre, 19 Temmuz'dan itibaren yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağına rağmen şiddet olayları devam edıyor. Dakka Medikal Koleji ve Hastanesi'nde görevli polis Baççu Mia, gösteriler sırasında 3 kişinin daha yaşamını yitirdiğini açıkladı. Dakka’nın Savar bölgesinde de bir kişi olaylarda hayatını kaybetti.
Baskılar ve Gözaltılar
Protestolar süresince son 8 gün içinde 4,500'den fazla kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların büyük bir kısmı, ana muhalefet partisi Bangladeş Milliyetçi Partisi (BNP) ve Bangladeş Cemaat-i İslami Partisi üyelerinden oluşuyor.
Mahkeme Olaylarına Müdahale Etti
Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 21 Temmuz'da yaptığı açıklamada, kamuda ayrılacak kontenjanın oranını yüzde 30'dan yüzde 5'e düşürdü. Ayrıca, kontenjanın yüzde 2'sinin etnik azınlık ve engelli bireylere, geri kalanının ise liyakate dayalı bir şekilde belirlenmesine karar verdi.
Hükümetten Açıklama
Bangladeş Adalet Bakanı Enesul Hak, gerginliğin azalmasıyla birlikte, protestolar dolayısıyla uygulanan sokağa çıkma yasaklarının kademeli olarak kaldırılacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından birkaç işyeri ve resmi kurum, sınırlı hizmet vermeye başladı.