Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Çocuklar bahar aylarında bu hastalığa daha sık yakalanıyor

Pek çok alerjinin alevlendiği bahar aylarında bu kez “Beşinci Hastalık” gündeme geldi. Türk Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, beşinci hastalıkların sayısında artış gözlemlemelerinin şaşırtıcı olduğunu ancak bunun endişe edilecek bir durum olmadığını söyledi. Prof. Dr. Çokuğraş, bu hastalığın diğer hastalıklarla benzer belirtileri olduğunu da aktardı.

Yayın Tarihi: 06.05.2024 12:43
Güncelleme Tarihi: 06.05.2024 12:43

Çocuklar bahar aylarında bu hastalığa daha sık yakalanıyor

Türk Pediatri Kurumu'nun başkanlık görevini de yürüten Çocuk Alerji, Göğüs Hastalıkları ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, bahar döneminde orata çıkan "Beşinci Hastalık" hakkında önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Çokuğraş, hastalığın 5-15 yaş arası ilkokul ve ortaokul öğrencilerinde çok sık gördüklerini belirterek "Döküntü çok tipik özelliklere sahiptir ve aynı zamanda hafif ateşe de neden olabilir. Ateş çok yüksek değildir, genellikle 38,5'u geçmez. Özellikle ilk başta yanaklarda yüze tokat gibi tarif edilen bir kızarıklık oluşur." diye konuştu.

Prof. Dr. Haluk Çokuğraş, birçok viral enfeksiyonun çocuklarda stres yarattığına dikkat çekerek, genellikle havaların ısınmasıyla azalma eğiliminde olan viral enfeksiyonların, yıl içinde beşinci bir hastalığı çok sık yaşadığını söyledi. Uzman isim bu yıl 29 Nisan ile 3 Mayıs tarihleri ​​arasında KKTC'de düzenlenen Türk Toraks Derneği'nin 27. Yıllık Kongresi'nde "İklim değişikliği ve kronik akciğer hastalıklarında yeni yaklaşımlar" konulu bilimsel bir oturum düzenlediklerini de kaydetti. Prof. Dr. Çokuğraş, konuya ilişkin açıklamasında şunları kaydetti:

Çocuklar bahar aylarında Beşinci Hastalığa daha sık yakalanıyor

"Çok sayıda viral enfeksiyon çocuklar için gerçekten stresli ancak bu arada beşinci hastalıkların sayısının da artması şaşırtıcı. Bir solunum yolu hastalığı olduğundan genellikle okulların açık olduğu zamanlarda, yani bulaşmanın en muhtemel olduğu kış, ilkbahar başı veya sonbahar aylarında yayılır. Dahası da var ama bu sefer artış biraz daha fazla gibi görünüyor. Bazen kızamık, kızamıkçık ve hatta kızıl gibi diğer viral enfeksiyonlarla, bazen de alerjik olaylarla karıştırılabilir. Bu nedenle beşinci hastalığı olan ve farkında olmadan birçok anti-alerji ilacı kullanan çocuklar var"

Hastalığın 1 hafta ila 10 gün arası sürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Çokuğraş, Tam geçtiğini düşündüğünüz anda kızarıklık geri gelebilir. Bu birbirini takip eden birkaç aşamada gerçekleşebilir. Isıyı arttırır ve banyo yaparken veya havanın veya ortamın çok sıcak olması durumunda artabilir. Biraz kaşıntı olabilir. Bu nedenle bazen alerjiyle karıştırılabilmektedir. Sonuçta viral bir enfeksiyon. Parvovirus B19 uzun zamandır bildiğimiz bir virüs” dedi.

"ALERJİYLE KARIŞTIRILIYOR"

Çocuklar bahar aylarında Beşinci Hastalığa daha sık yakalanıyor

Prof. Dr. Çokuğraş, Ailelerin acil servise gidecek kadar endişelenmemeleri gerektiğini vurgulayarak, “Çok fazla komplikasyona yol açmıyor. Yanakların kızarması nedeniyle ancak başka hastalıklarla ve kızılla karıştırılabilir.Bu iki hastalık arasında ayırıcı tanı gerekli olabilir. Örneğin kızıl hastalığı da şiddetli anjinaya neden olur. Beşinci hastalıkta bu durum ortaya çıkmaz; Ama eğer kesinlikle beşinci hastalık ise acile gitmeye gerek yok. Çocuğun ateşi varsa basit bir ateş düşürücü verilebilir veya çocukta bazen kaşıntı olan kaşıntı varsa hafif bir antihistamin yani kaşıntıyı önleyici ilaç verilebilir. Sonuçta viral enfeksiyonlardan bahsediyoruz. Pek çok virüste olduğu gibi spesifik bir tedavisi yoktur.Daha büyük çocuklarda artrit veya eklem ağrısına neden olabilir" diye konuştu.

Salgın hastalıkların önlenmesi için sınıf içinde çocukların arasındaki mesafenin arttırılması, hatta mümkünse maske takılmasının zorunlu kılınması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çokuğraş, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Bu, diğer viral hastalıklara göre daha az bulaşıcı olan bir hastalık. Bu korkutucu bir hastalık değil. Altıncı bir hastalık daha var. Bununla karıştırılmamalıdır. Çünkü altıncı hastalık bebeklerde ve küçük çocuklarda yani 6 aydan 2 yaşına kadar olan çocuklarda görülen bir hastalıktır. Hastalık art arda 3 gün boyunca yüksek ateşe neden oluyor, başka bir belirti yok. Dördüncü günde ateş düşer ve bir gün içinde kızamık benzeri bir döküntü ortaya çıkar. Bunu kimlerde görüyoruz, solunum yolu virüsleri çok fazla olan bebeklerde ve küçük çocuklarda görüyoruz. Pandemiden bu yana son 2 yıldır sonbahar, kış, ilkbahar aylarında çocuklarda enfeksiyonlar görüyoruz. Sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanırlar. Maalesef zatürre ve bronşite yakalandılar. Umarım gelecek yıl böyle olmaz; Ancak bu yıl çocuklar ciddi şekilde hastalandı. Tabii bu aynı zamanda komplikasyonlara da yol açabilir. Yani solunum yolu enfeksiyonundan sonra kulak enfeksiyonu da oluşabilmektedir. Bazen zatürre meydana gelebilir. Aynı şekilde özellikle B tipi grip vakalarının sayısı da artıyor. Artık havaların ısınmasıyla bunların da ortadan kalkacağını umuyoruz"