
Çorum’da yaşayan ve iş hayatında aktif bir rol almak isteyen kadınlara yönelik yeni bir destek projesi başlatıldı. Türkiye'nin iki büyük kurumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), kadın istihdamını zirveye taşıyacak iddialı bir proje için bir araya geldi. "Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi" (KİPAP) protokolü adı altında kadına yeni istihdam projesinin önü açıldı.
KİPAP NEDİR?
"Kadın İstihdamı İçin Pozitif Ayrımcılık Projesi" veya kısa adıyla KİPAP, kadınların iş dünyasında karşılaştığı engelleri aşmalarına ve daha adil bir şekilde temsil edilmelerine yönelik stratejik bir yaklaşım sunması hedefleniyor. Öte yandan proje kadınların potansiyellerini tam olarak ortaya çıkarabilmeleri için pozitif ayrımcılık prensibiyle hareket etmeyi hedefliyor.
TOBB ve İŞKUR ORTAKLAŞA PROTOKOLÜ
Türkiye'nin iş dünyasını temsil eden en büyük sivil toplum kuruluşu TOBB ve ülkenin istihdam politikalarını yürüten İŞKUR tarafından hayata geçirilen projeden çok fazla sayıda kadının faydalanacağı biliniyor. Ü
‘HER MESLEKTE KADIN ELİ’
KİPAP'ın saha uygulamaları, İŞKUR'un yıllardır başarıyla yürüttüğü Aktif İşgücü Hizmetleri kapsamında hayata geçirilecek iki özel program üzerine kurulu. Bunlardan ilki, her meslekte kadınların varlığını ve yetkinliğini vurgulayan "Her Meslekte Kadın Eli" projesi. İkincisi ise, nitelikli iş gücünün doğru pozisyonlara yerleştirilmesini sağlayan "Nitelikli İşgücü Yerleştirme Programı" (NİYEP).
İŞKUR İl Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, bu programlar aracılığıyla Çorumlu kadınlara üç ana başlıkta byük destekler sunulacak:
1. Mesleki Eğitimler: Kadınların günümüz iş piyasasının talep ettiği becerilere sahip olmaları için çeşitli sektörlere yönelik güncel ve uygulamalı mesleki eğitimler verilecek. Bu eğitimler, kadınların istihdam edilebilirliğini doğrudan artırmayı hedefliyor.
2. Danışmanlık Hizmetleri: Kariyer planlamasından mülakat tekniklerine, özgeçmiş hazırlamadan iş arama stratejilerine kadar birçok konuda uzman danışmanlar eşliğinde kişisel ve grup danışmanlık hizmetleri sunulacak. Bu sayede kadınlar, iş arama sürecinde daha bilinçli ve güçlü adımlar atabilecekler.
3. İşe Yerleştirme Desteği: Kazanılan bilgi ve becerilerin somut bir kariyere dönüşmesi için aktif işe yerleştirme çalışmaları yürütülecek. İŞKUR'un işveren ağı ve NİYEP'in sağladığı imkanlarla, kadınların niteliklerine uygun işlere yerleştirilmesi için yoğun çaba gösterilecek.
ÇORUM KİPAP BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK
Proje, özellikle istihdama katılımda zorluk yaşayan veya meslek edinmek/değiştirmek isteyen Çorumlu kadınları hedefliyor. KİPAP'ın sunduğu eğitim, danışmanlık ve işe yerleştirme desteklerinden faydalanmak isteyen kadınların yapması gerekenler arasında İŞKUR başvurusu İŞKUR Çorum İl Müdürlüğü'ne şahsen başvuru yerterli oluyor