Dere Yatakları ve İklim Değişikliği
Trakya Üniversitesi Doğal Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Musa Uludağ, dere yataklarındaki yanlış yapılaşmanın şehirlerdeki su baskınları ve taşkınları artırdığını ifade etti.
Küresel İklim Değişikliği Etkisi
Doç. Dr. Uludağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küresel iklim değişikliğinin ani hava olaylarını artırdığını söyledi. Yağış rejimlerinin değişmesiyle birlikte kısa süre içinde büyük miktarda yağış düşmesinin, özellikle şehirlerde su baskını ve sel riskini artıran bir etken olduğunu vurguladı.
Yanlış Yapılaşma ve Sel Riski
Uludağ, "Şehirlerde doğayla uyumlu plan yapmadığımız sürece, dere yataklarının yapılaşmaya açılması afetlere neden oluyor. Şehir selleri ve taşkınlarının çoğu insan kaynaklı faktörlerden kaynaklanıyor. İklim değişikliği ve ani yağışlar önemli bir etken, fakat bu yağışların ana kanallara ve akarsulara ulaşamaması temel nedenlerden biri. DERE YATAKLARINA YAPILAN YERLEŞİMLER, BU ALANLARIN ASFALTLANMASI, DRENAJ özelliklerinin bozulmasına yol açıyor," dedi.
Yeşil Alanların Önemi
Uludağ, şehirlerde yeşil alanların ve ağaç varlığının artırılması gerektiğine dikkat çekti. Bu alanların suyun doğal akışına zemin hazırladığını belirtti. Doç. Dr. Uludağ, "Kuru dereleri ve şehir içindeki akarsuları yapılaşmadan koruyarak buraları yeşil alan haline getirirsek, yağışın akışını sağlıklı bir şekilde düzenleyebiliriz. Şehirlerin içindeki akarsu ve derelerin yeşil kuşaklarla korunması önemli. Bu sayede hem yeşil kentler hem de daha az sel riski taşıyan yaşam alanları oluşturabiliriz," dedi.
Trakya Üniversitesi Doğal Afet Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Musa Uludağ, dere yatakları çevresindeki yanlış yapılaşmanın şehir selleri ve taşkınlarını artırdığını söyledi. Doç. Dr. Uludağ, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.