
Edirne'de Gazi Mihal Hamamı Restorasyonu Devam Ediyor
Edirne'de yer alan ve 15. yüzyıla tarihlenen Gazi Mihal Hamamı'nın restorasyon çalışmaları Vali Yunus Sezer'in direktifleri doğrultusunda sürdürülmektedir.
Restorasyon Çalışmalarının Detayları
Geçen yıl şubat ayında başladığı bildirilen ihya çalışmaları kapsamında, tarihi yapının çevre temizliği ve toprak altındaki alanlarda kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kazı işlemlerinin ardından, ekipler hamamın iç ve dış mekanındaki restorasyon çalışmalarına devam etmektedir.
Tarihi Önemi ve Geleceği
Erken dönem Osmanlı mimarisinin nadide örneklerinden biri olan Gazi Mihal Hamamı, ileride müze olarak işlev görecektir. Vali Sezer, restorasyon sürecini yerinde inceleyerek Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Ahmet Saraç'tan çalışmalar hakkında bilgi almıştır.
Hamamın Tarihçesi
Tunca Nehri kıyısında yer alan hamam, akıncı ailesinin önemli isimlerinden Gazi Mihal Bey tarafından 1422 yılında inşa edilmiştir. Özellikle kesme taş ve tuğla malzemeden inşa edilen hamamın duvarları orijinal yapısını korumaktadır. Gazi Mihal Bey Camisi ve İmaret Köprüsü ile birlikte bir külliye olarak yer alan hamam, 1829 yılında Rusların Edirne'yi işgali sonrasında kapatılmıştır.
Sonuç ve Umutlar
Vali Sezer, Gazi Mihal Hamamı'nın restore edilerek Edirne'ye önemli bir değer katacağını ifade ederek, kent girişindeki bu tarihi yapının eski ihtişamına geri kavuşması için gereken çalışmaların sürdüğünü dile getirmiştir.
Edirne'de 15. yüzyıl yapısı Gazi Mihal Hamamı'nın ayağa kaldırılması için başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.
Edirne'de 15. yüzyıl yapısı Gazi Mihal Hamamı'nın ayağa kaldırılması için başlatılan restorasyon çalışmaları sürüyor.