
Yabancı Düşmanlığının Nedenleri
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Kemal Sayar, son zamanlarda artış gösteren yabancı düşmanlığının temelinde empati eksikliği ve medyada yer alan olumsuz imajların yattığını belirtti.
''Biz ve Onlar'' Ayrımı
Prof. Dr. Sayar, yabancılara karşı duyulan düşmanlığın, ayrımcılığın bir şekli olduğunu vurgulayarak, "Kendimizi üstün gören toplulukların 'biz ve onlar' olarak ayrılması hastalıklı bir düşünce biçimidir." dedi.
Ayrımcılığın Tehlikesi
Sayar, ayrımcı zihniyetin şiddet içeren eylemlere dönüşebileceğini ifade etti. Ayrımcılığın ve yabancı düşmanlığının durmadığını söyleyen Sayar, "Her zaman bunun şiddete dönüşme potansiyeli vardır." açıklamasında bulundu.
Yabancı Düşmanlığının Tarihsel Arka Planı
Yabancı düşmanlığının, toplumların zor dönemlerinde sıklıkla gündeme geldiğini belirten Sayar, sığınmacıların hedef tahtasına nasıl yerleştirildiğini anlattı. "Bir kişi kendini güvende hissetmediğinde, mutlak ideolojilere yönelebilir," diye ekledi.
Medyanın Rolü
Yabancı düşmanlığını besleyen başka bir etkenin de medya olduğunu kaydeden Sayar, "Karalayıcı haberler öfke ve nefret ortamı yaratıyor. Yanıltıcı haberler, toplumda paniğe yol açabiliyor. Medyanın daha sorumlu davranması gerekiyor," ifadelerini kullandı.
Çözüm İçin Empati Geliştirmek
Yabancı düşmanlığı ile mücadelede ilk adım olarak empati geliştirilmesi gerektiğini savunan Sayar, "Karşıdaki kişinin koşullarını anlamadan, nefret beslemek ön yargı yaratır," dedi. Her bireyin yaşadığı zorlukları unutmadan göçmenlerle zihinsel diyalog kurmanın önemine dikkat çekti.
Sonuç Olarak
Prof. Dr. Sayar, her bireyin empati kurarak daha merhametli bir tutum sergileyebileceğini ifade etti. Dinlemeyi ve anlamayı öne çıkartarak, önyargıları bir kenara itilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.