
Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Tanıtıldı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen ‘Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi Tanıtım Toplantısı’nda önemli açıklamalarda bulundu. Işıkhan, 2002 yılından bu yana yaklaşık 550 bin engelli vatandaşın istihdama katkı sağlandığını belirtti.
Engelli İstihdamı Rekor İçin Hedefler Belirlendi
Bakan Işıkhan, “2024’te bu sayı 45 bini aşmış, 2025’in ilk çeyreği itibarıyla yaklaşık 17 bine ulaşmıştır.” diyerek gelecekteki hedeflere dikkat çekti. Ayrıca, iş gücüne katılımda tarihi seviyelerin yakalandığını söyleyerek, bu başarıların arkasında İŞKUR’un aktif istihdam politikalarının yer aldığını vurguladı.
Engelli İş Koçluğu Uygulaması
Işıkhan, “Her Engellinin Bir İş Koçu Olacak” anlayışıyla uygulanan Engelli İş Koçluğu projesinin 81 ilde, 120 birimde aktif olarak sürdüğünü ifade etti. 2014 yılından bu yana 65 binden fazla engelli, iş başı eğitim programlarından ve mesleki eğitim kurslarından faydalandı.
Önemli Projeler ve Kaynak Destekleri
Bakanlık olarak engelli vatandaşların çalışma hayatına katılımını desteklediklerini belirten Işıkhan, “2014’ten bu yana yürütülen projeler aracılığıyla, engelli bireylerin kendi işlerini kurmalarına 298 milyon lira kaynak sağladık.” şeklinde konuştu. Ayrıca destek teknolojileri ve korumalı iş yeri projeleri için de önemli bütçelerin ayrıldığını kaydetti.
Destekli İstihdam Projesi ve Özel Kontenjanlar
Işıkhan, Engelsiz İŞKUR Platformu üzerinden engelli bireylerin hibe başvuruları yapabileceğini, tüm işlemlerinin erişilebilirlik seçenekleriyle kolaylaştırılacağını vurguladı. 2025’te ise engelli bireylere hibe desteğinin artırılacağını belirtti.
Gelecek Vizyonu ve Hedeflenen Sayılar
İş gücü uyum programı kapsamında, Türkiye genelinde 10 bin engelli birey için özel bir kontenjan tahsis edilecek. Bu sayede engelli vatandaşlar, kamu kurumlarında kısmi zamanlı olarak çalışma imkânı bulacak. Bakan Işıkhan, 2025 itibarıyla 500 bin kadın, 500 bin genç, 45 bin engelli ve 275 bin yükseköğretim mezunu vatandaşı istihdama kazandırmayı planladıklarını açıkladı.
Ödül Töreni
Toplantı sonunda Işıkhan, engelli istihdamına katkı sağlayan işverenlere teşekkür ödülleri takdim etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğünde düzenlenen "Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi Tanıtım Toplantısı"na katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğünde düzenlenen "Engelsiz İŞKUR Platformu ve Engelli İstihdamı Reform Paketi Tanıtım Toplantısı"na katıldı.