
Erzincan'da Yeni Bir Deprem Enstitüsü Kuruldu
Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu faylarının kesiştiği noktada yer alan Yedisu bölgesinde sismik hareketleri izlemek üzere kurulan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Deprem Teknolojileri Enstitüsü, Türkiye’nin bu alandaki üçüncü enstitüsü olma özelliğine sahip.
Bilimsel Araştırmalar ve Teknolojik Gelişmeler
2022’nin son çeyreğinde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kurulmuş olan enstitü, depremle ilgili verilerin değerlendirilmesi ve teknolojilerin geliştirilmesi amacıyla uluslararası düzeyde tecrübeye sahip bir akademik kadro ile çalışmalarına hız vermektedir. Bu yılın şubat ayında ilk sismik ölçümünü gerçekleştiren enstitü, bölgedeki deprem risklerini daha iyi anlamayı hedefliyor.
Fay Hatlarının Kesiştiği Bölge ve Bilinçlendirme
EBYÜ Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, mobil sismograflar kullanarak veri almaya başladıklarını belirtti. Levent, Anadolu’nun özellikle Erzincan gibi deprem kuşağında yer alan illerinin, deprem konusunda daha fazla bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı: "Yediden yetmişe herkesin deprem konusunda bilinçlendirilmesi şart. Bu doğrultuda EBYÜ ve enstitü olarak üzerimize düşeni yapıyoruz."
İlk Sismik Veri Kaydı ve Gelecek Hedefleri
EBYÜ Deprem Teknolojileri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Şevket Özden, Erzincan'ın geçmişten gelen yıkıcı depremlerle bu konuyu içselleştirdiğini ifade ederek, "Enstitümüz, bu coğrafyanın bir gerekliliğidir. İlk sismik veri kaydımızı 15 Şubat 2025'te Yedisu fayında meydana gelen 4,9 büyüklüğündeki depremle gerçekleştirdik. Bu kayıt, enstitümüzün ilk resmi kaydıdır ve tarihimiz açısından önemli bir dönüm noktasıdır." şeklinde konuştu. Özden, çalışmalarının kapsamlı bir şekilde devam ettiğini ve toplanan verilerin paylaşılmasının önemine dikkat çekti.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Deprem Teknolojileri Enstitüsündeki bilim insanları, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu faylarının kesiştiği Yedisu bölgesindeki sismik hareketleri izliyor.
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi (EBYÜ) Deprem Teknolojileri Enstitüsündeki bilim insanları, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu faylarının kesiştiği Yedisu bölgesindeki sismik hareketleri izliyor.