Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Filistinli Gruplardan Pekin Diyaloğu’na Önemli Değerlendirmeler

Filistinli gruplar, Pekin'de imzalanan uzlaşma anlaşmasının uygulanmasını umut ediyor. Ayrıntılar haberimizde.

Yayın Tarihi: 24.07.2024 11:45
Güncelleme Tarihi: 24.07.2024 11:45

Filistinli Gruplardan Pekin Diyaloğu’na Önemli Değerlendirmeler

Filistinli Gruplar ve Pekin Diyaloğu

Filistinli siyasi partiler ve gruplar, Pekin'de imzalanan "Pekin Diyaloğu"nu değerlendirerek, geçmişteki anlaşmaların aksine bu kez somut adımlar atılmasını umuyor. 14 Filistinli grubun üst düzey temsilcileri 21 Temmuz’da başlayan uzlaşma görüşmelerinin ardından 23 Temmuz'da bu anlaşmaya imza attı.

Fetih Hareketi'nin Açıklamaları

Fetih Hareketi Devrim Konseyi Üyesi Teysir Nasrullah, "Uzlaşı hükümetinin kurulması, İsrail’in saldırılarının durdurulmasına bağlıdır" dedi. Diğer yandan, Nasrullah Pekin Diyaloğu'nun tüm maddelerinin uygulanması için liderliğin toplantı tarihlerini belirleyeceğini vurguladı.

Hamas'ın İfade Ettikleri

Hamas Uluslararası İlişkiler Ofis Başkanı Musa Ebu Merzuk, "Diyaloğun uygulanmasını umuyoruz, önceki anlaşmalar gibi kağıt üzerinde kalmamalı" ifadelerini kullandı. Ebu Merzuk, 7 Ekim'de başlayan çatışmaların ulusal, bölgesel ve uluslararası düzeyde etkili olduğunu belirtti.

İslami Cihad'ın Duruşu

İslami Cihad Hareketi Siyasi Büro Üyesi İhsan Ataya ise, "İsrail’i tanımayı kabul etmiyoruz" diyerek, FKÖ’den bu tanıma kararının geri çekilmesini talep etti. Ataya, acil bir durum komitesinin kurulmasını önerdi.

Filistin Ulusal Girişim Hareketi'nin İfadeleri

Filistin Ulusal Girişim Hareketi Genel Sekreteri Mustafa el-Bergusi, "Pekin Diyaloğu, Filistin ulusal birliğinin sağlanmasına yönelik önemli bir adımdır" açıklamasını yaptı. Bergusi, diyaloğun hükümlerinin ivedilikle uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Filistin Halk Partisi'nin Eleştirileri

Filistin Halk Partisi Siyasi Büro Üyesi Fehmi Şahin, bu diyalogun sonuçlarının Filistin halkının beklentilerini karşılamadığını ifade etti.

Siyasi Arka Plan

Filistin arenası, 2007 yılından bu yana iki yönlü bir bölünmeden muzdarip. Hamas Gazze Şeridi'nde iktidardayken, Batı Şeria Fetih hareketinin kontrolündedir. Pekin toplantısı, bu yılki üçüncü ulusal birleştirici toplantı oldu ve İsrail'in devam eden saldırıları bağlamında önem kazanıyor.

Toplantının sonucunda, Birleşmiş Milletler kararlarına uygun bağımsız bir Filistin Devleti kurulması için geniş bir mutabakat sağlanması planlanıyor.