
Gaziantep'te Hidrojen Sektörü Buluşması
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hidrojen sektöründe önemli isimlerle bir araya geldi. Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği'nin (H2DER) İstanbul'daki merkezini ziyaret eden Şahin, hidrojenin yeşil enerji dönüşümündeki kritik rolünü vurguladı.
Yeşil Şehir Hedefleri
Başkan Şahin, Avrupa Yatırım Bankası'nın (EBRD) desteklediği yeşil şehir projeleri arasında Gaziantep'in de bulunduğunu belirterek, "Dirençli, akıllı ve yeşil şehir hedeflerimiz arasında kamu taşımacılığında hidrojenin yer alması büyük önem taşıyor," dedi.
İlk Hidrojenli Otobüs Tanıtımı
Şahin, Türkiye'nin ilk hidrojenle çalışan otobüsünü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak tanıttıklarını da sözlerine ekledi. "Hidrojen ile ilgili ilk tepki İstanbul Teknik Üniversitesi'nden geldi. Hocalar projeyi heyecanla karşıladı. Fizibilite çalışmalarına başladık ve otobüs firmalarımızla görüştük. Karsan markası bu projede bizimle çalıştı ve hidrojen otobüsünü geliştirdi," şeklinde açıklamalar yaptı.
Hidrojenin Önemi
Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneği Başkanı Yusuf Günay da hidrojenin enerji kaynakları arasında oldukça değerliliğine vurgu yaptı. Günay, "Fosil yakıtları kullanmaya devam ettiğimiz sürece küresel ısınmayı durdurmamız mümkün değil. Bu nedenle çevreye zarar vermeyen, doğal kaynaklardan elde edilebilen hidrojen önemli bir alternatif," ifadesini kullandı. Günay ayrıca, hidrojenin doğada oldukça bol bulunduğunu ve sadece elektrikle ayrıştırılabileceğini belirterek, "Eğer bu elektriği güneş veya rüzgardan üretiyorsanız, sonucunda atığınız su ve saf oksijen olur," diye ekledi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, hidrojen sektörü temsilcileriyle bir araya geldi. Yeşil Hidrojen Üreticileri Derneğinin (H2DER) İstanbul'daki merkezini ziyaret eden Şahin, dernek başkanı Yusuf Günay'dan bilgi aldı.