
Hatay'da Deniz Kıyısındaki Köpük Tabakası Üzerine İnceleme Tamamlandı
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebil Yücel, Arsuz ilçesinde kıyıda görülen köpük benzeri tabakanın doğal bir süreç olduğunu açıkladı. Prof. Yücel, "Son günlerde deniz suyu sıcaklığının yüksek seyretmesi sonucu bu durum oluştu." dedi.
Laboratuvar İncelemesi Sonrası Açıklama
Fakültede düzenlediği basın toplantısında, kıyı şeridindeki bazı noktalarda gözlemlenen tabaka ile ilgili sudan alınan örneklerin laboratuvar ortamında incelendiğini belirten Yücel, "Bu birikintiler aslında biyolojik bir süreç. Gözle görülemeyen mikroskobik bitkisel canlıların sayılarındaki ani artış sonucu oluşmaktadır." ifadesini kullandı.
Köpüklerin Oluşumu ve Çevresel Etkileri
Prof. Dr. Yücel, hızlıca çok yüksek sayılara ulaşan mikroskobik canlıların öldükten sonra rüzgar ve dalgalarla kıyıya yığıldığını belirtti. "Bizim gördüğümüz şey aslında onların ölmüş ve birikmiş parçaları. Bu canlıların içerisindeki protein, karbonhidrat ve yağ maddeleri deniz suyuyla etkileşime girerek köpük oluşturur. Bu doğal bir süreçtir." dedi.
Halk Sağlığına Etkisi Yok
Yücel, çalışmalarına göre bu organizmaların zehirli ya da toksik olmadığını vurgulayarak, "Halk sağlığını tehdit eden bir durum yok. Görsellik açısından kirli olarak adlandırılsa da, sağlık açısından bir tehlike taşımıyor. Köpükler temizlenmese de doğal süreçle birlikte zamanla yok olacaktır." ifadelerini kullandı.
Müsilaj ile Farkı
Arsuz ilçesindeki durumu müsilajla karşılaştıran Prof. Dr. Yücel, "Buradaki durum tamamen doğal bir süreç. Müsilaj ve burada yaşanan olay açısından benzerlik yok." dedi.
Ayrıca, köpük benzeri tabakanın varlığı üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri bölgede inceleme yapmıştı.
Hatay'ın Arsuz ilçesinde, deniz kıyısındaki bazı bölgelerde köpük benzeri tabaka oluştu.
Hatay'ın Arsuz ilçesinde, deniz kıyısındaki bazı bölgelerde köpük benzeri tabaka oluştu.