Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

İklim Değişikliği Sorunu ve Türkiye'nin Stratejileri

Bakan Yardımcısı Fatma Varank, iklim değişikliğinin kritik önemine dikkat çekti ve Türkiye'nin atacağı adımları açıkladı.

Yayın Tarihi: 09.04.2025 16:58
Güncelleme Tarihi: 10.04.2025 12:44

İklim Değişikliği Sorunu ve Türkiye'nin Stratejileri

Bakan Yardımcısı Varank: "İklim Değişikliği, Çağımızın Sorunlarından Biri"

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Fatma Varank, iklim değişikliğinin, günümüzün en önemli küresel sorunlarından biri olduğunu ifade etti. Varank, ülkelerin iklime dirençli altyapı inşa etmesinin ve uyum çalışmalarını hızlandırmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

UNECE Toplantısındaki Açıklamaları

Varank, Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Üye Devletleri 71. Oturumu'nda yaptığı konuşmada, "İklim değişikliği, çağımızın en büyük küresel sorunlarından biri. Paris Anlaşması ile belirlenen 1,5 santigrat derece hedefi artık geride kalmakta. Bugün ulaşılan 1,6 santigrat derece seviyesi zamanın ne kadar kritik olduğunu gösteriyor," dedi.

Türkiye'nin Altyapı ve Emisyon Hedefleri

Varank, "Türkiye olarak, yalnızca iklim krizi ile değil, deprem afetiyle de mücadele ediyoruz. 2023 yılında yaşadığımız büyük depremlerin ardından, 11 ilimizi deprem ve iklim dirençli olarak inşa ediyoruz. 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimiz doğrultusunda enerji verimli binalar, yeşil altyapı yatırımları ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri, stratejimizin önemli bileşenleridir," şeklinde konuştu.

Yenilenebilir Enerji ve Emisyon Azaltma

2053 yılında yenilenebilir enerjinin birincil enerjideki payının %50'ye, nükleer enerjinin payının ise %29,3'e çıkarılmasının planlandığını belirten Varank, bunun Türkiye'nin enerji arzının %80'ini karbonsuzlaştırma hedefinin gerçekleşmesine katkı sağlayacağının altını çizdi.

Ulaştırma Sektöründeki Gelişmeler

Ulaştırma sektöründe emisyonların azaltılması ve iklime dirençli altyapının güçlendirilmesi açısından önemli adımlar atmalarının şart olduğunu ifade eden Varank, demir yollarının elektrifikasyonu ve yüksek hızlı tren hatları inşası gibi projelerin bu hedeflere ulaşmada kilit rol oynayacağını belirtti.

Akdeniz ve Sıfır Atık Prensibi

Varank, Akdeniz’in dirençli hale gelmesinin Türkiye’nin öncelikli konularından biri olduğunu vurgularken, sıfır atık prensibi kapsamında geri kazanım oranının arttırılmasının da metan emisyonlarını azaltmaya katkı sunacağını ifade etti.

Gelecek Adımlar ve Destek Çağrısı

Türkiye'nin BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin 31. Taraflar Konferansı'na ev sahipliği adaylığının sürdüğünü hatırlatan Varank, UNECE üyelerinden destek talebinde bulundu. BU arada, UNECE Üye Devletleri 71. Oturumu'na Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Burak Akçapar da katıldı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Fatma Varank (sağda), Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Üye Devletleri 71. Oturumu'nun üst düzey katılımlı toplantısında konuşma yaptı. Varank, iklim değişikliğinin, çağın en büyük küresel sorunlarından biri olduğunu belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı ve İklim Değişikliği Baş Müzakerecisi Fatma Varank, Birleşmiş Milletler (BM) Avrupa Ekonomik Komisyonu (UNECE) Üye Devletleri 71. Oturumu'nun üst düzey katılımlı toplantısında konuşma yaptı.