Genetik Tedavi ile İşitme Kaybı Umut Oluyor
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, işitme kayıplarının genetik tedavi ile tedavi edilebileceği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
Genetik Nedenler ve İşitme Kaybı
Prof. Dr. Tekin, Trakya Üniversitesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen "İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatif Yaklaşımlar Multidisipliner Sempozyumu" sırasında, doğuştan işitme kayıplarının %50'sinden fazlasının genetik nedenlerden kaynaklandığını belirtti.
Uygulanan Gen Tedavisi
Farklı hastalıklarda etkili olan gen tedavisinin, işitme kaybı yaşayanlar için de umut verici bir seçenek olduğunu vurgulayan Tekin, hayvan deneylerinde elde edilen olumlu sonuçların ardından tedavinin insanlarda uygulanmaya başladığını ifade etti.
"İşitme kaybı yaşayanlar için genetik tedavi bir umut olmaya başladı. Uzun zamandır çalışılıyordu ve bu yıl ilk olumlu örnekleri aldık. Henüz çok küçük bir hasta grubunda etkili. OTOF adı verilen gen, tüm işitme kayıplarının %5'ini kapsıyor," dedi Tekin.
Çalışmaların Hızı ve Gelecek Umutları
Tekin, gen tedavisi üzerine yürütülen araştırmaların hızla ilerlediğini ve işitme kaybına neden olan diğer genlere yönelik çalışmaların da başarıya ulaşmasını beklediğini ifade etti.
Kendisi, işitme kaybı olan hastalarda bozulan genlerin, bir virüs aracılığıyla iç kulağa enjekte edildiğini ve bu genlerin işlevini yerine getirmekte olduğunu belirtti. Bu çalışmaların daha da genişlemesiyle, başka genler üzerinde de insan deneylerinin gerçekleştirileceğini umduğunu dile getirdi.
Sonuç olarak, gen tedavisinin geleceği hakkında oldukça umutlu olduğunu belirten Prof. Dr. Tekin, iklimin olumlu değişiklikleri yönlendirmesi için sabırlı olunmasını gerektiğini ifade etti.
Miami Üniversitesi Klinik Genetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Tekin, konuya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.