
Depremzede Kadın Girişimci İhracat Yapıyor
Hatay'da, deprem afetinin getirdiği zorluklara rağmen başarılı bir girişime imza atan 33 yaşındaki endüstri mühendisi Zeynep Durak, tarlasında kuruttuğu meyve ve sebzelerle ihracata adım attı.
Çilekleri Kurtarmak İçin Kurutmaya Yöneldi
Reyhanlı ilçesinde çiftçilik yapan Durak, yaklaşık 2 yıl önce diktiği çilekleri 6 Şubat 2023'teki depremler sonrası taze olarak satamadı. Elinde kalan ürünleri geleneksel yöntemlerle kurutan Durak, bu sayede beklediğinin üzerinde kâr elde etti.
Modern Tesis ve Devlet Desteği
Kuruduktan sonra kiraladığı 600 metrekarelik alanı modern bir kurutma tesisine dönüştüren Zeynep Durak, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun desteği ile meyve-sebze kurutma makineleri edindi.
Çeşitli Ürün Yelpazesi ve İstihdam
Durak, tesisinde çilek, şeftali, muz, portakal, domates ve biber gibi birçok meyve ve sebzeyi kurutarak kendi markasıyla yurtdışına ihraç ediyor. Ayrıca tesisinde 20 kişiye istihdam sağlıyor.
Besin Değerini Koruyan Yöntemler
İşletmesinde uyguladığı sıcak hava ile dondurarak kurutma teknikleri sayesinde ürünün besin değerini %97 oranında koruduğunu belirten Durak, üretim kapasitesini artırma hedefinde kararlıdır.
İhracat Hedeflerini Büyütmek
Zeynep Durak, yılda yaklaşık 720 ton taze ürünü işleme kapasitesine sahip ve bu üretimin %70'inin iç piyasada, %30'unun ise ihracatta değerlendirildiğini ifade etti. Hedefi, ihracat pazarını kademeli olarak büyütmektir.
Hatay'da devlet desteğiyle modern hale getirdiği tesisinde meyve ve sebzeleri kurutan depremzede kadın girişimci Zeynep Durak (ortada), ürünlerini çok sayıda ülkeye ihraç ediyor.
Hatay'da devlet desteğiyle modern hale getirdiği tesisinde meyve ve sebzeleri kurutan depremzede kadın girişimci Zeynep Durak (ortada), ürünlerini çok sayıda ülkeye ihraç ediyor.