
Havaların Isınmasıyla Kenelere Dikkat!
Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin, mayıs ve ağustos ayları arasında daha fazla aktif olduğunu belirtti.
Kene Popülasyonu Riskli İller
Prof. Çetin, nisan ayında kenelerin yumurtalardan çıkarak doğaya yayılmaya başladığını ve bu dönemde vakaların görülmeye başladığını ifade etti. Sivas'ın yanı sıra Tokat, Amasya, Erzincan ve Yozgat gibi iller, KKKA hastalığı açısından risk taşıyan bölgeler olarak öne çıkıyor.
Risk Gruplarına Öneriler
Çiftçiler ve hayvancılıkla uğraşan kişilerin özellikle dikkatli olmaları gerektiğine dikkat çeken Çetin, bu kişilerin araziye çıktıktan sonra evlerine döndüklerinde vücutlarında kene kontrolü yapmalarını önerdi.
İlaçlama Çalışmaları Önemli
Çetin, insanların topluca bulunduğu piknik ve mesire alanlarının kenelerin bulunabileceği yerler olduğunu belirtip, bu alanlarda ilaçlama çalışmalarının gerekliliğini vurguladı.
Vaka Artışı Bekleniyor
Nisan ayının ortalarından itibaren vakaların artış göstermeye başladığını belirten Çetin, hastanelerde KKKA tedavisi gören hastalar olduğunu bildirdi. Mayıs ve ağustos arasında vaka sayılarında ve kene popülasyonunda ciddi artış yaşanacağını tahmin ettiklerini ifade etti.
Aşı Geliştirme Çalışmaları
Aşı çalışmalarının 7-8 yıldır sürdüğünü aktaran Çetin, önceki aşıların etkinliğinin sınırlı olduğunu, şu anda daha etkin bir KKKA aşısı geliştirme çalışmalarının sürdüğünü açıkladı. Çetin ayrıca, aşı ve ilaç çalışmalarının sonuçlarının umut verici olduğunu dile getirdi.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Çetin, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığını bulaştıran kenelerin mayıs ve ağustos arasında daha aktif olduğunu belirterek uyarılarda bulundu.