Kütahya'nın Depremselliği ve Yapılaşma Riski
İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Naci Görür, Kütahya'nın büyüyen bir kent olarak deprem risklerinin titizlikle göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade etti.
Panelde Bilgilendirme
İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Mimarlar Odası, Kütahya Belediyesi ve Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle düzenlenen "Kütahya'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya" konulu programda, Görür katılımcıları bilgilendirdi.
Amacım Uyarıda Bulunmak
Görür, Anadolu genelinde yaptığı gezilerle insanların depremlerden korunması ve dayanıklı yapılar inşa edilmesi için uyarılarda bulunduğunu belirtti.
Geçmişteki Büyük Depremler
Kütahya'nın bir deprem kenti olduğuna dikkat çeken Görür, geçmişte bölgede 7'nin üzerinde büyüklükte depremlerin yaşandığını vurguladı ve şöyle devam etti:
"Kütahya, doğuda doğrultu atımlı faylarla batıda graben ve horst sisteminin etkili olduğu bir geçiş bölgesidir. Bu yüzden burada diri faylar yoğunlaşmış durumda ve büyük depremler meydana gelme potansiyeline sahip. Geçmişteki büyük depremler bunun göstergesidir."
Yanlış Yapılaşma Uyarısı
Kütahya’nın yapılaşma sürecindeki hatalara dikkat çeken Görür, sözlerine şöyle devam etti:
"Kütahya, düz alanlarda kolay yapılar inşa ediyor. Ancak, bu hatalı bir yaklaşım. Kentin sıvılaşma riski bulunan zeminleri var ve acilen mikro bölgeleme çalışmaları yapılmalı. Bu çalışmalardan alınacak veriler, yetkililere yönlendirilmelidir."
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İnşaat Mühendisleri Odası Kütahya Temsilciliği, Mimarlar Odası, Kütahya Belediyesi ile Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Hezar Dinari Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Kütahya'nın Depremselliği ve Depreme Dirençli Kütahya" başlıklı programa katıldı. Görür, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.