
Nevruzun Kutsal Anlamı
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Uğurlu, nevruzun kutsal bir başlangıç olduğunu ifade ederek, "Kara kışın, hastalıkların ve sıkıntıların sona erdiği ve sağlık, bolluk dolu yeni bir yılın başladığı gündür 21 Mart," şeklinde konuştu.
Nevruzun Tarihsel Bağlamı
Prof. Uğurlu, nevruzun sadece bir bayram değil, aynı zamanda dostluk, kardeşlik ve dayanışmanın sembolü olduğunu belirtiyor. Bu geleneğin, hayvancılıkla geçinen topluluklar için de önemli olduğunu; çünkü yeni bahar, hayvanların taze otlara kavuşmasını simgelediğini ifade etti.
Türk Dünyasındaki Gelenekler
Nevruz kutlama geleneğinin Türk dünyasında asırlardır var olduğunu belirten Uğurlu, bu geleneğin Anadolu'da geçmişteki coşkusunu yitirdiğini ve tekrar canlandırılması için sivil toplum kuruluşlarının rolünün önemli olduğunu belirtti. "Bu kurumların katkısıyla milli bayramlarımız geleneksel ritüellerle yaşatılmalı," ifadelerini kullandı.
Bolu'da Nevruz Kutlamaları
Bolu’nun Seben ilçesindeki 1400 rakımlı Nevruz Tepesi'nde, her yıl 21 Mart'ta nevruz ateşi yakıldığını aktaran Uğurlu, bu ateşin "kutlu ateş" olarak adlandırıldığını ve diğer köylerden uzaktan bakıldığında sanki kendiliğinden yanıyormuş gibi göründüğünü belirtti. Ayrıca, Mudurnu ve Göynük gibi yerlerde de benzer kutlamaların yapıldığını söyledi.
Nevruzun, Türk dünyasının birçok yerinde benzer ritüellerle kutlanıyor olması, bu kadim geleneğin hala vasiyet edildiğini göstermektedir.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serdar Uğurlu, baharın habercisi nevruzu kutlama geleneğine ilişkin AA muhabirine, açıklamalarda bulundu.