
Şanlıurfa'daki Tarihi Kaya Kilisesi Kayıt Altına Alındı
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Viranşehir ilçesinde yer alan tarihi kaya kilisesinin kayıt altına alındığını sosyal medya üzerinden duyurdu.
Kültürel Mirasımızın Korunması
Vali Şıldak, açıklamasında, bu keşfin Şanlıurfa Kültür Envanteri Çalışmaları kapsamında gerçekleştiğini belirtti. Keşfedilen yapının, kırsal Akkese Mahallesi yakınlarında, eski bir dere yatağının yanında bulunduğunu ifade etti.
Kaya Kilisesinin Özellikleri
Kayıt altına alınan yapının mimarisi hakkında bilgi veren Şıldak, "Kaya kilisesi; iç avlu, avlunun çevresinde yer alan pastoforion odaları, tek nefli yapısı ve arcosoliumları olan mekanlardan oluşmaktadır." dedi.
İç avluya girişin güney yönden yapıldığını belirten Vali, avlunun dikdörtgen planlı olduğunu aktardı. Avlunun kuzey tarafında yer alan kiliseye, yan yana iki açıklıkla erişim sağlandığını söyledi. Kapıların üzerinde kare formlu pencerelerin bulunduğunu, kilisenin naosunun ise dikdörtgen planlı olduğunu ifade etti.
Apsis ve Mezar Özellikleri
Naosun doğu cephesindeki apsisin dışa taşınmış olduğuna dikkat çeken Şıldak, apsisin iç kısmının yarım daire formunda, kemer alanlarının ise profillerle hareketlendirildiğini belirtti. Apsis korint başlıklar üzerinde oturuyor ve batı cephesinde de yan yana iki adet arcosoliumlu sanduka mezar yer alıyor.
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Viranşehir ilçesindeki kaya kilisesinin kayıt altına alındığını bildirdi.
Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Viranşehir ilçesindeki kaya kilisesinin kayıt altına alındığını bildirdi.