
Selimiye Camisi İbadete Açıldı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) yer alan tarihi Selimiye Camisi, kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından tekrar ibadete dönüştürüldü.
Tarihsel ve Kültürel Önemi
Türkiye Cumhuriyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü destekleriyle, Kıbrıs Vakıflar İdaresi tarafından 2019 yılından beri yürütülen restorasyon süreci sona erdi. Lefkoşa'nın en önemli tarihi yapılarından biri olan Selimiye Camisi, geçmişten bugüne hem dini hem de tarihi kimliğiyle dikkat çekiyor.
Açılış Töreni
Camii'nin açılışına yönelik düzenlenen törende, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Ziya Öztürkler ve Başbakan Ünal Üstel gibi birçok üst düzey yetkili yer aldı. Ayrıca Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri de törende hazır bulundu.
Bu etkinlik, Türkiye'de düzenlenen "101. Yıla Özel 101 Vakıf Eserinin Toplu Açılış Töreni" ile eş zamanlı yapılarak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan canlı bağlantı ile katıldı.
Caminin Tarihi
Selimiye Camisi, tarihsel adıyla Ayasofya Cami, 1192 yılında Lüzinyanlar tarafından inşa edilmiştir. Zamanında Tapınak Şövalyeleri'ne de ev sahipliği yapan bu görkemli yapı, Osmanlıların Lefkoşa’yı fethetmesiyle tamir edilip camiye dönüştürülmüştür. Kıbrıs Müftüsü, 13 Ağustos 1954'te bu yapıya "Selimiye Camisi" adını vermiştir.
Bugüne kadar ulaşabilen en büyük tarihi yapılar arasında yer alan Selimiye Camisi, 2019'da başlayan restorasyon süreciyle yeniden hayat bulmuştur. Cumhurbaşkanı Tatar, "Selimiye Camisi, 450 yıldır Kıbrıs Türkü'nün inancının simgesidir" diyerek caminin ulusal önemi vurguladı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Lefkoşa Selimiye Camisi kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki (KKTC) Lefkoşa Selimiye Camisi kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından ibadete açıldı.