Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Swap kısıtlamasına ilişkin flaş iddia

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) Şubat 2021'den bu yana ilk kez 282 baz puanın altına geriledi. Swap kısıtlamalarının hafifletildiğinin açıklanmasının ardından Borsa İstanbul'a akın eden yabancı yatırımcıların sermaye akışlarının hızlanması bekleniyor. Özgür Demirtaş da 'Swap kanallarının açılması gerektiği' görüşünü dile getirdi.

Yayın Tarihi: 09.05.2024 07:48
Güncelleme Tarihi: 09.05.2024 07:48

Swap kısıtlamasına ilişkin flaş iddia

Türkiye'nin beş yıllık kredi risk priminin (CDS), 2021 yılı Şubat ayından bu güne ilk defa 282 baz puanın altındaki rakama düştü. Türk yetkililerin son haftalarda offshore para swaplarına yönelik kısıtlamaların hafifletilmesi konusunda görüşmelerde bulunduğu düşünülüyor.

SWAP'TA KISITLAMALAR HAFİFLETİLECEK Mİ?

Bloomberg'e göre, Türk yetkililer geçtiğimiz haftalarda offshore para swaplarına yönelik kısıtlamaların hafifletilmesi konusunda görüşmelerde bulundu. Görüşmelerin özel olması nedeniyle isminin verilmemesi isteyen yetkililer, bu gevşemenin ne zaman, nasıl gerçekleşebileceğine ilişkin ayrıntılar henüz belirlenmediğini ve yetkililerin yavaş yavaş harekete geçmesinin muhtemel olabileceği kaydedildi.

Swap kısıtlamasına ilişkin flaş iddia

Sabancı Üniversitesi'nde Finans Kürsüsü Başkanı olarak görev yapan Prof. Dr. Özgür Demirtaş, kısıtlamalara ilişkin “Değişim kanalları açılmalı. "Mevcut durum Türkiye'ye uygun değil" şeklinde yorum yaptı.

2021'DEN BERİ İLK: CDS 282 BAZ PUANIN ALTINA DÜŞTÜ

Türkiye'nin 5 yıllık kredi risk priminin (CDS) Şubat 2021'den bu güne ilk kez 282 baz puanın altındaki rakama düşerek 281,75 puana geriledi.

Merkez Bankası (TCMB), son aylarda uyguladığı çalışmalarla enflasyonla mücadele kapsamında Mayıs ayı sonundan itibaren baz faiz oranını yüzde 8,50'den yüzde 50'ye çıkarırken, ekonomi yönetimi enflasyonla mücadeleye ağırlık verdi.

BAKAN MEHMET ŞİMŞEK'TEN PORTFÖY AÇIKLAMASI

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçtiğimiz gün Türkiye ekonomisinde artan güven ve öngörülebilirliğin dış finansman sağlama durumunu olumlu yönde etkilediğini kaydederek Yılın ilk 5 ayında yatırım portföyünden 2,9 milyar dolarlık net sermaye çıkışı olacak. 2023 yılından itibaren Haziran 2023 ile Şubat 2024 arasında net portföy girişi 16,8 milyar dolar olacak." diye konuştu.

Analistler, Türkiye'nin CDS'sindeki gerilemenin devam etmesiyle birlikte uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredi notunu yükselterek kredi notunun görünümünde olumlu yönde değişiklikler yaptığını belirterek, bu durumun yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveninin arttığını gösterdiğini söylediler.

Swap kısıtlamasına ilişkin flaş iddia

S&P VE FİTCH'İN TÜRKİYE İLE İLGİLİ KARARLARI

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından S&P, Türkiye'nin kredi notu rakamını 'B'den 'B+'ya yükseltirken, kredi notunun görünümünü de 'pozitif'te tuttu. Bir diğer kredi derecelendirme kuruluşu Moody's de Ocak ayında Türkiye'nin kredi not rakamı görünümünü "durağan"dan "pozitif"e yükseltmişti.

Fitch Ratings, mart ayında Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltmiş, görünümünü ise 'durağan'dan 'pozitif'e çevirmişti. Enflasyonun kalıcı olarak düşmesi, cari açığın daralması ve sürdürülebilir bir gidişatın oluşması halinde not artışının gelecekte de devam edebileceğini söyleyen analistler, Moody's'in 19 Temmuz'daki Türkiye değerlendirmesinde de not artırımına gidebileceğini öngördü.

BORSA REKOR KIRDI

Borsa İstanbul'un BIST 100 endeksi ise yüzde 1'in üzerinde artışla 103.375,74 puana yükseldi.