
Yapay Zeka ile Tekstil Atıklarının Uçtan Uca Yönetimi
Swatchloop'un kurucu ekip üyelerinden tekstil mühendisi Dr. Güneş Sayıt, geliştirdikleri platformla tekstil atıklarının yönetimini ve geri dönüşüm süreçlerinin etkinliğini artırmayı hedeflediklerini ifade etti.
Tekstil Sektörünün Karbon Ayak İzi
Her yıl ortalama 100 milyar parçanın piyasaya sürüldüğü tekstil sektörü, su ve karbon ayak izleri ile dikkat çekiyor. Örneğin, bir pamuklu tişörtün üretimi için kullanılan su miktarı 2700 litreye kadar çıkabiliyor. 2050 yılına gelindiğinde, sektörün küresel karbon bütçesinin %26'sını tüketmesi bekleniyor. Fakat, tekstil atıklarının %95'i geri dönüşüme uygun olmasına rağmen, yalnızca %15'i geri dönüştürülüyor.
Dijitalleşmenin Rolü
Dr. Sayıt, teknolojinin tekstil atıkları üzerindeki yönetimi kolaylaştırdığını belirterek, her yıl dünya genelinde 92 milyon ton tekstil atığı oluştuğunu ve buna bağlı olarak ciddi çevresel kayıplar yaşandığını dile getirdi.
Swatchloop'un İşleyişi
Swatchloop'un platformu, tekstil atıklarını kaynağında ayırarak dijital kimlikler oluşturuyor. Bu sistem, atığın hangi aşamada olduğunu, hangi toplayıcı tarafından alındığını ve hangi geri dönüşüm işlemlerinden geçtiğini anlık olarak takip etmeye olanak sağlıyor. Dr. Sayıt, "Atıkların doğru geri dönüşüme yönlendirilmesi için makine öğrenmesi kullanıyoruz," dedi.
Çevresel Etkiler ve Rekabet Avantajı
Dijital takip sistemi ile 6 milyon metreküp su ayak izi korunduğunu ve 80 bin kilogramdan fazla karbon emisyonunun azaltılmasına destek olunduğunu aktaran Sayıt, sürecin şeffaflığının firmalara sürdürülebilirlik raporlamaları için avantaj sağladığını vurguladı.
Sıfır Atık Prensibi
Dr. Sayıt, sıfır atık prensibi doğrultusunda atıkların mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. 2025 yılı itibarıyla farklı sektörlerdeki atık yönetimi süreçlerinin dijital izlenebilirliğini sağlamayı hedefliyorlar.
Tekstil üretiminde atık azaltma yöntemleri çevre dostu üretim açısından büyük önem taşıyor. Pek çok alanda olduğu gibi tekstilde de dijitalleşme ve teknolojinin gelişimi atık yönetimini her geçen gün daha da kolaylaştırıyor.
Tekstil üretiminde atık azaltma yöntemleri çevre dostu üretim açısından büyük önem taşıyor. Pek çok alanda olduğu gibi tekstilde de dijitalleşme ve teknolojinin gelişimi atık yönetimini her geçen gün daha da kolaylaştırıyor.