Türk Bilim İnsanlarından Uzayda Tarım Projesi
Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde yürütülen yeni bir projeyle, Ay ve Mars'ta insanlı uzay kolonilerinde domates üretimi hedefleniyor. Bu çalışma, TÜBİTAK tarafından desteklenmekte olup, başkanlığını Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday üstlenmektedir.
Ekstremofit Bitkiler ile Tarımsal Çözüm
İlgili üniversiteden yapılan açıklamada, Doç. Dr. Barış Uzilday ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul önderliğinde hazırlanan proje, "Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması" başlığını taşımaktadır. Proje, TÜBİTAK’ın "1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı" kapsamında desteklenmeye uygun bulundu.
Bitkilerin Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Geliştirilecek
Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday, uzay kolonilerinde sürdürülebilir bitkisel üretim için Ay ve Mars'taki regolitlerin fiziki ve kimyasal özelliklerinin iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Ay ve Mars'ın besin elementleri yönünden fakir toprak benzeri yapısında ekstrem öncül bitkilerin yetiştirilmesi hedefleniyor.
Uzilday, "Bu amaçla ilgili moleküler mekanizmaların aydınlatılması planlanmaktadır. Regolit simülantlarında yetiştirilen domates bitkisi üzerinde besin elementi eksikliği koşullarında sinyal görevi gören mekanizmaları araştırarak, bitki yetiştirme kapasitesini artırmayı amaçlıyoruz," dedi.
Eğitimdeki Başarılar ve Geçmiş Projeler
EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibini tebrik etti ve Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday'ın daha önce Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı tarafından uzayda gerçekleştirilen bir projeye de imza attığını aktardı.
Uzayda sürdürülebilir tarım uygulamaları, gelecekte insanlı uzay misyonları için büyük önem taşıyor ve bu tür projeler, bilim insanlarının uzayda insan yaşamını destekleyebilecek bitki üretimi konusundaki araştırmalarını ileriye taşıyor.
Ege Üniversitesi (EÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday'ın (sağda) yürütücülüğündeki TÜBİTAK tarafından desteklenen "Ay ve Mars Regolit Simülantlarının Ekstremofit Öncül Bitkiler Kullanılarak Tarıma Elverişli Hale Getirilmesi ve Regolit Simülantlarında Yetiştirilen Bitkilerde Stres Yanıtlarıyla İlişkili Sinyal Yolaklarının Araştırılması" isimli projeyle, Ay ve Mars'ta kurulacak insanlı uzay kolonilerinde bitkisel üretimin gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak (sağ 2), Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday (sağda), Doç. Dr. Barış Uzilday (solda) ve Dr. Tansel Kaygısız Aşçıoğul'u (sol 2) tebrik etti.