
Depozito Yönetim Sistemi ile Türkiye'de Atığın Yönetimi
Türkiye Çevre Ajansı'nın başkanı Ferhat Pirinççi, ülkemizde yılda 25 milyardan fazla atık oluştuğunu ve bu rakamın Avrupa’nın bazı ülkelerindeki toplam atık miktarından daha fazla olduğunu vurguladı. Pirinççi, Bakanlık olarak bu atıkların tamamını geri kazanmayı hedeflediklerini açıkladı.
DOA Markası ve Sistem Hedefleri
Pirinççi, Sakarya'nın Erenler ilçesinde bulunan atık toplama merkezinde yaptığı incelemelerde DOA'nın (Depozitosu Olan Ambalajlar) Türkiye'deki sistemin markası olduğunu ifade etti. Bu sistemle, Türkiye'de üretilen şişelerin geri dönüşüme kazandırılması amaçlanıyor.
Vatandaşların Teşvik Alacağı Yeni Sistem
Atık şişelerin artık çöpe gitmeyip ham madde olarak değerlendirileceğini belirten Pirinççi, bu sistemin yerli ve milli teknolojiyle yürütüldüğünü söyledi. Sistemi kullanarak şişeleri getiren vatandaşlar, doğaya katkı sağlarken maddi teşvik de alacaklar.
Bütün Türkiye’ye Yaygınlaşacak
Pirinççi, Sakarya'da uygulamaya alınan bu sistemi ilk olarak 7 ilde, ardından tüm Türkiye genelinde yaygınlaştırmayı planladıklarını bildirdi. Bu sistem ile atık ithalatının da azalacağına dikkat çekti.
Teşviklerin Kullanım Seçenekleri
Akıllı telefonlarla kullanılabilen DOA uygulamasının, teşvik bedellerinin kullanıcıların hesaplarına yatırdığını belirten Pirinççi, bu teşviklerin marketlerde harcanabileceğini, kafelerde kullanılabileceğini veya başka kişilere hediye edilebileceğini aktardı. Bu şekilde, hem doğanın korunmasına hem de bütçelere katkı sağladıklarını ifade etti.
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, Sakarya'nın Erenler ilçesindeki atık toplama merkezinde incelemelerde bulundu. Pirinççi, burada AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Türkiye Çevre Ajansı Başkanı Ferhat Pirinççi, Sakarya'nın Erenler ilçesindeki atık toplama merkezinde incelemelerde bulundu. Pirinççi, burada AA muhabirine açıklamalarda bulundu.