
Yeni Tip Çıkarma Gemisi Ç-159'un Denize İnişi
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Yeni Tip Çıkarma Gemisi (YLCT) Ç-159'un Anadolu Tersanesi'nde düzenlenen bir törenle denize indirildiğini açıkladı. Görgün, bu projenin 25 yıl önce başlatılan MİLGEM Projesi ile başlayan askeri gemi inşa sanayii yetkinlik atılımının bir parçası olduğunu vurguladı.
Yerel ve Milli İmkanlarla İnşa Edildi
Görgün, projenin Anadolu Tersanesi tarafından ana yükleniciliğinde yürütüldüğünü ve şu anda 8 adet geminin inşa sürecinin devam ettiğini belirtti. Göreve başladıklarında, 2024 yılı başında projenin sözleşmesini imzaladıklarını ifade eden Görgün, 10 ay içinde ilk geminin denize indirildiğini duyurdu.
Yerlilik Oranı Yüzde 80'e Ulaştı
Son 23 yılda yerli üretimle kritik sistemlerin geliştirilmesi sayesinde gemilerdeki yerlilik oranının yüzde 20'den yüzde 80'e çıkartıldığını belirten Görgün, bu durumun Türk deniz kuvvetlerinin gücünü artıracağına dikkat çekti.
Uluslararası Başarılar ve İhracatlar
Görgün, Türkiye'nin, amfibi gemiler ve insansız deniz araçları gibi her türlü askeri gemiyi yerli olarak tasarlayıp üretme kabiliyetine sahip sayılı ülkeler arasında yer aldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin dost ülkelere gemi ihraç ettiğini ve bu yıl sonuna kadar ilk kez bir Avrupa Birliği ve NATO üyesi ülkeye askeri gemi ihraç sözleşmesi imzaladığını hatırlattı.
Deniz Kuvvetlerinin Gücünü Artıracak
Milli Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı, yeni tip çıkarma gemilerinin denizlerdeki etkinliği artırarak ordunun muharip gücünü ve caydırıcılığını güçlendireceğini belirterek, Türk mühendisliğinin ve yerli üretimin önemini vurguladı.
Yeni Tip Çıkarma Gemisi (YLCT) Ç-159'un denize indirmesi Anadolu Tersanesi'nde düzenlenen törenle yapıldı.
Yeni Tip Çıkarma Gemisi (YLCT) Ç-159'un denize indirmesi Anadolu Tersanesi'nde düzenlenen törenle yapıldı.