Bist 100
8.991,6 0%
DOLAR
31,96 -0,29%
EURO
34,49 -0,2%
ALTIN
2.322,44 -0,7%

Yılan Sokmalarında Sakin Kalmanın Önemi

Yılan sokmalarında panik yapmadan doğru müdahaleler hayati öneme sahip. Bilinçli davranışlar hayat kurtarabilir.

Yayın Tarihi: 26.05.2025 13:58
Güncelleme Tarihi: 26.05.2025 13:58

Yılan Sokmalarında Sakin Kalmanın Önemi

Yılan Sokmalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ordu Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aygün, yılan sokmalarında bilinçli ve sakin kalmanın hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Aygün, yaptığı açıklamada, Türkiye’de her yıl 500 ila 1000 arasında yılan sokması vakasının kaydedildiğini belirtti. Yılanların büyük bir kısmının zehirli olmadığını ifade eden Aygün, zehirli olanların genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kırsal bölgelerinde görüldüğünü aktardı.

Yılan Sokması Durumunda Belirtiler

Özellikle tarla ve bahçe işçiliğinin yoğun olduğu dönemlerde engerek türü yılanların sokma vakalarının artığını vurgulayan Aygün, "Eğer zehirli bir yılan sokmuşsa, belirtiler arasında yaklaşık birkaç saat içinde şiddetli ağrı, şişlik, morarma, bulantı, kusma, baş dönmesi ve nadiren bilinç değişikliği ile tansiyon düşüklüğü görülebilir. Zehirli olmayan yılan sokmalarında ise genelde yerel ağrı ile hafif şişlik ile sınırlı kalır," dedi.

Panik Yapmadan 112'yi Arayın

Aygün, yılan sokması yaşandığında yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: "Panik yapmadan hemen 112 aranmalı. Hasta mümkün olduğunca az hareket etmeli ve sakin kalmalıdır. Sokulan uzuv kalp seviyesinden aşağıda tutulmalıdır. Şişmeyi engellemek için takı, saat ve yüzük gibi eşyalar çıkarılmalıdır. Hastaneye ulaşana kadar bölgeye havluyla sarılarak soğuk uygulama yapılabilir. Kesinlikle sokulan bölge kesilmemeli ya da emilmemelidir."

Yılanların Doğadaki Yeri

Doç. Dr. Aygün, yılanların da doğanın önemli bir parçası olduğunu hatırlatarak, "Yılanlar da bizden korkar. Onların alanına saygı duyduğumuzda tehlikelerden uzak kalırız. Yılan sokmalarında bilinçli ve sakin kalmak, çoğu zaman hayat kurtarır," diye konuştu.

Son olarak, panzehrin yalnızca zehirli yılan sokmalarında ve belirtiler ağırlaştığında verilmesi gerektiğini belirten Aygün, gereksiz panzehir kullanımının ciddi yan etkilere yol açabileceğini vurgulayarak, tedavi kararının mutlaka bir doktor tarafından verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Aygün, yılan...

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Aygün, yılan sokmalarına karşı bilinçli ve sakin davranmanın hayat kurtarabileceğini belirtti.