
Bursa Orman Fidanlığı Hakkında
Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından işletilen Bursa Orman Fidanlığı, 65 yıllık geçmişiyle yıllık 2 milyonu aşkın fidan üretmektedir. Fidanlık, 1960 yılında Bursa ve çevresinin orman ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuştur. Günümüzde toplam 61 hektar alanda 150 türde fidan yetiştirilmektedir.
Üretim ve Çeşitler
Bursa Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan, fidanlığın yalnızca orman ağaçları değil, aynı zamanda süs bitkileri ve tıbbi bitkiler de dahil olmak üzere farklı türlerde fidan ürettiğini belirtti. Üretilen fidanlar arasında ıhlamur, kızılçam, kavak ve defne gibi türler bulunmaktadır. Ayrıca, biberiye, lavanta gibi aromatik bitkiler de yetiştirilmektedir.
Tohum Üretimi
Orman fidanlığı, Bursa'nın Karacabey, Mustafakemalpaşa ilçeleri ve Yalova'da toplam 70 hektar alanda ıslah edilen ağaçlardan yılda yaklaşık 5 ton tohum temin etmektedir. Bu tohumlar, fidanlıkta yeni fidan üretimi için kullanılmaktadır.
Dağıtım ve Kullanım Alanları
Üretilen fidanlar, öncelikli olarak orman alanlarının yeniden ağaçlandırma çalışmalarında yer almakta ve kamu kurumlarına ihtiyaç doğrultusunda gönderilmektedir. Ayrıca, resmi bayramlarda ve ormancılık haftası etkinliklerinde vatandaşlara ücretsiz dağıtılmaktadır.
Gelecek Hedefleri
Şahan, fidanlıkta ayrıca özel sektöre yönelik ıhlamur, himalaya sediri, lale, dişbudak gibi türlerin boylu fidan üretimini de yaptıklarını ifade etti. Bu sayede Bursa ve çevresindeki yeşil alanların gelişimine katkı sağlamayı hedeflemektedirler.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 61 hektar alana 1960 yılında kurulan 2 fidanlıkta, yılda 2 milyonu aşkın fidan ve 5 ton tohum üretilerek Bursa ve çevre illere gönderiliyor.
Bursa Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 61 hektar alana 1960 yılında kurulan 2 fidanlıkta, yılda 2 milyonu aşkın fidan ve 5 ton tohum üretilerek Bursa ve çevre illere gönderiliyor.