
Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi Görevini Tamamladı
Somali'deki ilk uluslararası görevini başarıyla tamamlayan Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, İstanbul Boğazı'ndan geçişine başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın açıklamaları doğrultusunda, Somali deniz sahasında yürütülen sismik faaliyetler sona erdi.
Görev Süresi ve Detaylar
4 Ekim'de Filyos Limanı'ndan hareket eden Oruç Reis, Somali'de 234 gün boyunca görev yaptı. Bu süre zarfında, 4 bin 464 kilometrekarelik üç boyutlu sismik veri toplama işlemini başarıyla tamamladı ve görevini 6 Haziran'da sonlandırdı.
İstanbul Boğazı'ndan Geçiş
Oruç Reis, Mogadişu Limanı'nda düzenlenen uğurlama töreninin ardından 15 Haziran'da yurda dönmek üzere yola çıktı. Süveyş Kanalı’nı geçerek Akdeniz’e ulaşan gemi, Çanakkale Boğazı'nı geçtikten sonra Filyos Limanı'na demirlemesi planlanıyor.
Destek Gemileriyle Dönüş Yolculuğu
Oruç Reis'in dönüş yolculuğuna Zağanos Paşa Destek Gemisi, Sancar Destek Gemisi, Ataman Takip Gemisi ile birlikte TCG Giresun, TCG Göksu fırkateynleri ve TCG Üsteğmen Arif Ekmekçi gibi askeri gemiler eşlik ediyor.
Gemi Özellikleri ve Gelecek Görevler
2017 yılında yerli ve milli imkanlarla inşa edilen Oruç Reis, kıta sahanlığı ve yer kabuğu araştırmaları için yüksek kapasitede bir gemidir. 87 metre uzunluk, 23 metre genişlik ve 34 metre yüksekliğe sahip olan gemi, deniz altında petrol ve doğal gaz arama faaliyetlerine yönelik iki ve üç boyutlu sismik araştırma yapabilmektedir.
Somali'de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamladıktan sonra Mavi Vatan'a dönen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, İstanbul Boğazı'ndan geçişine başladı.
Somali'de gerçekleştirdiği ilk kıtalar arası görevini başarıyla tamamladıktan sonra Mavi Vatan'a dönen Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi, İstanbul Boğazı'ndan geçişine başladı.