
Sivas'ın ekonomik ve eğitim geleceği için adeta bir dönüm noktası olacak uygulama başladı. Şehrin sanayisi ile mesleki eğitimi arasında köprü kuracağı açıklanan dev proje kapsamı İstanbul'dan Sivas'a uzanacak. Sivas Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) öncülüğünde, İstanbul Sanayi Odası (İSO) gibi ulusal çapta etkin bir paydaş ve Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün katılımıyla gerçekleştirilen toplantı da iş imkanları ile alakalı yeni projenin ilk atağa geldi. Sivas'ın nitelikli iş gücünü yetiştirme projesi kapsamı detaylı olarak kamuoyuna duyuruldu.
SİVASLILARA YENİ İŞ İMKANI PROJESİ
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı ve sanayinin kanayan yarası haline gelen "nitelikli eleman" ihtiyacına köklü bir çözüm getirmeyi amaçlayan Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü, resmen yürürlüğe girdi. Sivas TSO, Türkiye'nin sanayi devlerinden İstanbul Sanayi Odası ve Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün Sivas'ın ihtiyacını karşılayacağı tahmin ediliyor.
Mesleki ve teknik eğitim kurumları ile sanayi kuruluşları arasında güçlü, kalıcı ve verimli bir bağ kurmak amacı ile imzalanan protokolde, öğrencilerin yalnızca teorik bilgiyle değil, bizzat sahada, fabrikada, atölyede pratik deneyim kazanmaları ve iş dünyasının talep ettiği becerilere sahip, donanımlı bireyler olarak mezun olmaları hedefleniyor.
Protokolün imzalanmasının ardından merakla beklenen ilk buluşma gerçekleştirildi. STSO ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya, Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nden üst düzey temsilciler, Sivas'taki Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin yönetici kadroları ve en önemlisi, okulların ilgili bölümleriyle eşleştirilecek olan sanayi firmalarının temsilcileri katıldı.
SANAYİNİN İHTİYACI OKUL SIRALARINDAN ÇIKACAK
meslek liseleri ile firmalar arasında kurulacak doğrudan eşleşmeler ile birlikte öğrenciler eğitimlerinin bir bölümünü bizzat ilgili sanayi kuruluşlarında geçirecekler. Makinelerin başında, usta-çırak ilişkisi içerisinde, gerçek üretim ortamında eğitim alma fırsatı yakalayacaklar. Bu "uygulamalı eğitim" modeli, mezunların iş hayatına atıldıklarında adaptasyon süreçlerini kısaltacak, özgüvenlerini artıracak ve firmaların aradığı "işi bilen" personel profilini oluşturacak. Sanayiciler de, potansiyel çalışanlarını henüz okuldayken tanıma, onlara kendi işletmelerinin kültürünü ve gerektirdiği becerileri aktarma şansı bulacak